Home
01 Mart 2022 ( 171 izlenme )
Reklamlar

Elektrik faturasında indirim! Yeni tarife belli oldu! 1 Mart'tan

Elektrik faturasında indirim! Yeni tarife belli oldu! 1 Mart'tan

 itibaren...elektrik faturalarında indirim kararı... Elektrikte iki kademeli tarife uygulaması sonrasında faturalarda ciddi bir artış yaşandı. Bu artışın ardından hükümet hem geçtiğimiz ay hem de bu ay çok önemli adımlar attı. Yüzde 100'ü aşanfatura   artışlarının ardından kabine toplantısında önemli kararlar alındı. Elektrik faturalarında KDV yüzde 18'den 8'e düşürüldü. Bununla birlikte yeni kilowatsaat sınırı da belirlendi. 1 Mart itibarıyla yürürlüğe giren uygulamayla birlikte faturalara net yüzde 8 ila yüzde 14 arasında bir indirim yansıyacak. Şubat ayında elektrik faturası 350 lira gelen bir haneye yeni ayda ne kadar fatura gelecek? EPDK tüm detaylarıyla açıkladı. İşte o hesap ve diğer ayrıntılar...

FATURALAR YENİ YILLA BİRLİKTE ARTTI

Elektrik faturalarında kademeli tarifeye geçildi. Kademeli tarifeyle birlikte 150 kilovatsaat limiti belirlendi. Bu limitin altında kalanlar daha az fatura öderken bu limiti aşanlar ise kademeli tarifeden hesaplanarak ilk 150 kilovatsaate kadar olan kullanımlar daha ucuz, 150 kilovatsaatten sonraki kullanımlar ise daha pahalı bir tarife üzerinden fiyatlandırıldı.

ARA TARİFE DE KONUŞULDU

Yüksek faturalardan şikayet edenlerin başında esnaflar geliyordu. Dükkan sahipleri, ticarethaneler elektrik faturalarında ara tarife formülüyle indirim bekleniyordu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası elektrik faturalarında rahatlama yaratacak bazı kararlar açıkladı. Erdoğan, meskenlerdeki düşük tarife sınırını ayda 240 kilovatsaate yükseldiğini duyurdu. Ayrıca tarımsal sulama ve meskenler için KDV'nin yüzde 8'e düşürüldüğünü belirten Erdoğan, kademeli tarife uygulamasını ticarethaneleri de kapsayacak şekilde genişletildiğini duyurdu.

DETAYLARI BELLİ OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine toplantısı sonrası yaptığı millete sesleniş konuşmasında Elektrik tarifelerindeki yeni düzenlemeyi açıkladı.

Erdoğan yaptığı açıklamada:

"Meskenler ile tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV'si %18'den %8'e düşürülmüştür. Ayrıca meskenlerdeki düşük tarife sınırı da günlük 8kw saate, aylık 140 kw saate yükseltilmiştir. Böylece tüketimine göre faturalarda net %8 ile %14 oranında bir indirim sağlanmış olmaktadır. Bir başka ifade ile mesken abonelerinin yıllık 7 milyar TL daha az fatura ödemesi temin edilmektedir.

Kademe uygulamasını ticarethane statüsündeki aboneleri de kapsayacak şekilde genişletiyoruz. Ticarethane statüsündeki elektrik abonelerinin günlük 30 kw saate, aylık 900 kw saate kadar tüketimi olan ilk dilimine %25 indirim uygulanacaktır. Bu şekilde esnaf ve sanatkarlarımızın da yıllık 7 milyar daha az fatura ödemesini sağlamış oluyoruz" dedi.

1 MART'TAN İTİBAREN BAŞLIYOR

EPDK'dan yapılan açıklamada,

1 Mart 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere mesken aboneleri için düşük kademe limiti günlük 8 kWh (aylık 240 kWh) olarak belirlenmiştir. Bu oran mesken abonelerinin yüzde 81’ini yani yaklaşık 32 milyon aboneyi kapsamaktadır.

Yapılan %10’luk KDV indirimi ile birlikte mesken abonelerinin günlük 8 kWh’e kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 1,26 TL/kWh, günlük tüketimlerinin 8 kWh’ın üstündeki kısmı için ise 1,89 TL/kWh olarak uygulanacaktır.

ELEKTRİKTE YENİ FATURA HESABI

EPDK, 1 Mart'ta uygulanmaya başlanacak yeni tarifenin ardından elektrik faturalarında nasıl bir değişim olacağını da açıkladı. Kurumdan yapılan açıklamada, "Düşük kademenin kapsadığı tüketim miktarının arttırılması ile birlikte mesken abonelerinin nihai faturasına yansıyan indirim oranı %14 seviyesine ulaşabilmektedir. Bir örnek ile açıklama gerekirse 30 günlük fatura döneminde 240 kWh tüketimi olan bir mesken abonesi, Şubat ayında 350 TL elektrik faturası ödemişken aynı tüketim miktarı için Mart ayında 302 TL fatura ödeyecektir." denildi.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Gezmek için gittiği ormanda ölü bulundu Marmara'ya yeniden kar geliyor! Aynı evden 4 kişi EYT’den emekli olunca İlk maaşlarıyla mevlit okutarak yemek dağıttılar Sokağa çıkma yasakları tekrar ilan edilecek!